Otwarta lekcja historyczno-techniczna o Lwowie
W dniu 23 XI 2022r. odbyły się dwie otwarte lekcje historyczno-techniczne p.t.”Kuchnia lwowska” pani Kasi Miklos-Mościckiej. W lekcjach uczestniczyli nauczyciele, uczniowie klas VIb i VIc. W trakcie trwania drugiej lekcji odwiedziła nas Pani Dorota Depta wraz z uczniami klasy IIIp. Dzieci mogły zobaczyć jak robi się potrawy z ich rodzimego kraju.
Uczniowie klas VIb i Vc wraz z nauczycielką przygotowywały potrawy według starych przepisów lwowskich. Były to: bliny, sałatka lwowska, barszcz ukraiński oraz pischinger. Cześć uczniów przebrała się w stroje z początku XXw. Na monitorze komputera wyświetlone były zdjęcia i filmy ze Lwowa lat 20-tych. W tle słychać było piosenki z tego okresu. Zrobione potrawy, po uroczystym apelu na Dzień Patrona Szkoły, próbowali goście zaproszeni na uroczystość. W czasie początku uczniowie Pani Kasi przedstawili swoje prezentacje.
Na co dzień nauczyciela na swoich lekcjach łączy informacje z różnych dziedzin wiedzy m.in. historii, techniki, plastyki, muzyki, kuchni. W tym roku Pani Kasia wprowadziła w szkole innowację dotyczącą Lwowa. Od lat podczas zajęć w kuchni oraz na zajęciach indywidualnych i wyrównawczych z historii uczniowie piją gorącą herbatkę i rozmawiają na tematy m.in. historyczne i techniczne. Uczniowie i nauczyciele są zawsze mile widziany mi gośćmi w kuchni.
Przedsięwzięcie zrealizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego przez szkołę w ramach programu “Laboratoria przyszłości”.
#LaboratoriaPrzyszlosci #LaboratoriaPrzyszłości
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć: